Brubygger’n Idar

Portrett

Idar Døssland har kjent en fascinasjon for bruer helt siden han som ung så programmer på Discovery Channel om disse kjempekonstruksjonene. Nå bygger han bruer i Skanska, og han elsker jobben sin.

Selv om Idar alltid har vært fascinert av bruer, var det ikke gitt at han skulle ende i anleggsbransjen. Han valgte ingeniørutdanningen først og fremst fordi han tenkte det ville gi han flere jobbmuligheter. Han fylte på med en master i industriell industri fordi han ville ha et lite bredere perspektiv på ting. Når han til slutt endte i Skanska, så var det ikke fordi selskapet er Norges største anleggsentreprenør.

– Det var først og fremst selskapet Skanska som var spennende for meg. Alt det selskapet står for; og alt det spennende Skanska driver med. Mulighetene for utvikling; mulighetene for å jobbe internasjonalt. Det var selskapet som trigget meg, forteller Idar, over en litt skurrete skype-linje fra USA. Han utnytter Skanskas interkontinentale fotavtrykk til det fulle og bor nemlig i Washington nå.

Kjeledressen er byttet ut, og Idar bor og jobber nå i USA som en del av Skanskas globale lederutviklingsprogram Strech.

Redd for å bli «stuck»

For en periode har han byttet ut kjeledressen og brakketilværelsen i Norge med hvitskjorte og kontorjobb i den amerikanske hovedstaden. Han er nemlig en del av Stretch-programmet til Skanska, og som en del av dette programmet jobber han i Skanska Infrastructure Development i USA dette halvåret. Stretch-programmet passer Idar utmerket. Idar vil nemlig hele tiden lære mer. Utvikle seg videre.

– Jeg liker nye utfordringer og er redd for å bli «stuck» med en ting. Nå jobber jeg med noe helt annet. De fleste kollegene mine er jurister og finansfolk og fokuset vårt er ikke på hvordan vi bygger ting. Nå jobber jeg med store anbud på prosjekter i offentlig privat samarbeid (OPS) og den viktigste delen av jobben vår er å finne de grepene som gjør at vi kan vinne prosjektene.

Idar er veldig glad for å få være med på Stretch-programmet og er mektig imponert over hvor bra opplegget er. – Det er ingen andre selskaper i den norske byggenæringen som tilbyr noe slikt, så jeg vil anbefale alle som får muligheten om å kaste seg på. Idar skal være i USA frem til påske. Hvor ferden går videre tenker han ikke så mye på.

– Fokuset mitt nå er å forstå hva vi driver med her i Washington, og forsøke å bidra med det jeg kan.

Den digitale reisen

En av de tingene Idar brenner for er bruken av ny teknologi og nye metoder. De som har jobbet sammen med Idar forteller at han er levende opptatt av å se nye muligheter. Han vil hele tiden finne ut hvordan vi kan bli litt bedre.

– Jeg har vært frustrert over at vi ikke har kommet lengre i å ta i bruk all den nye teknologien som finnes. Bruken av BIM og nye tekniske løsninger går dessverre alt for sent innen anlegg. Vi har kompetansen, men vi får ikke tatt det i bruk. Det er fortærende. Jeg har lyst til å være med på den digitale reisen.

Nå som han sitter i USA ser han at de har kommet litt lengre. I alle fall i de store OPS-prosjektene som han jobber med. Men han har også erfart at det er mange ting vi er mye flinkere til i Norge.

– Vi har ingenting å skamme oss over i Norge. Det er ikke slik at alt er så mye bedre her. Amerikanerne er egentlig ganske tradisjonelle.

Idar tror litt av grunnen til at ny teknologi tas raskere i bruk i USA er forskjellen i kontraktsmodellene som benyttes. I Norge gjør de store anleggsbyggherrene mer av prosjekteringen selv. Da setter de begrensinger for hvor fort ny teknologi tas i bruk. Heldigvis er dette i endring.

– Jeg er glad for at det nå har kommet flere design-build prosjekter ut i det norske anleggsmarkedet. Da kan vi som entreprenør påvirke mer.

Sosial, leiken men veldig profesjonell

Den høyreiste tidligere volleyballspilleren med den rungende latteren og den dype Kvinnherradsdialekten blir fort et midtpunkt når han kommer inn i et rom. Det er ingen grunn til å tvile på kollegene hans når de forteller at han er svært sosial og en viktig miljøskaper som alltid har noen lystige kommentarer på lur.

– Det er viktig at det er kjekt på jobb. Vi må holde humøret oppe i teamet. Veldig mye av det vi driver med er alvorlig. Vi må tenke sikkerhet, økonomi og kvalitet. Det skal være solid det vi bygger og vi skal opptre på en korrekt og etterrettelig måte. Da er det å ha en relativt avslappet holdning til jobben kanskje ekstra viktig. Det kan bidra til at vi fungerer bedre under press.

Selv om kollegene til Idar opplever han som leiken, så mener han selv at han ikke er så leiken på jobb. Han er nemlig veldig opptatt av å opptre profesjonelt. På fritiden bruser imidlertid kreativiteten. Et veldig godt eksempel på det, er musikkfestivalen i Vestby han har arrangert sammen med gamle venner. Festivalen begynte som en liten vennegreie, men i løpet av de ti årene festivalen ble avholdt, vokste den seg større og større. En rekke band fra inn og utland har spilt på festivalen og det siste året de arrangerte bodde over 300 gjester i telt mellom ripsbærbuskene. Idars rolle var idémaker og selvsagt bygde han ting.

På fritiden bruser kreativiteten til Idar, og han har blant annet vært med å arrangere musikkfestival i ti år på en låve i Vestby.

Brubygger’n og diplomaten

Idar er nemlig glad i å bygge ting. Det har han alltid vært, men det er en type byggverk som trigger han litt ekstra.

– Brua skiller seg ut fra andre byggverk. De fancy formene. Ingeniørkunsten. Bare det at bruer ofte er buet. Det er jo rein fysikk. Det ser fint ut, men det visuelle er sjelden den styrende faktoren. Det er et direkte og vakkert resultat av menneskets evige streben etter å forstå og utnytte naturens lover. I tillegg er jo de enorme konstruksjonene i bunn og grunn bygget for hånd. Det er rett og slett kult å tenke på hvor store ting små karer og små damer kan bygge.

Idar ble nærmest forelsket i Hallevannet bru, som var en av bruene i det siste prosjektet han var med på.

I over tre år bodde Idar på en brakkerigg under en bru i Vestfold. Sjefen hans påstår at han nærmest ble forelsket i den ene brua han var med å bygge; Hallevannet bru. Selve kronjuvelen i prosjektet UFP01- nytt dobbeltspor mellom Farriseide og Porsgrunn. Idar hadde rollen som produksjonsleder og fulgte opp arbeidene til Skanskas søsterselskap Skanska Tsjekkia. Det var nemlig de som bygget fire av de seks bruene i prosjektet, deriblant Hallevannet bru. Den unge brubyggeren var håndplukket til jobben. Og ifølge kollegene hans i prosjektet løste han jobben på en utmerket måte. En av årsakene var at han selv ble en brubygger mellom Skanska Norge og Skanska Tsjekkia.

– Jeg tok vel litt rollen som diplomat mellom den norske og tsjekkiske organisasjonen. Det er krevende å samarbeide på tvers av litt ulike kulturer med relativt store språkutfordringer. Vi måtte gå noen runder, men fikk til et veldig godt samarbeid etter hvert.

Hallevannet bru er ferdig nå, men jernbanestrekningen er enda ikke åpnet. Idar er imidlertid ikke så sikker på om han tar seg en togtur til Sørlandet bare for å teste den.

– Det er nok mer sannsynlig at jeg kjører bil ned dit og ser bort på den. Tror ikke du ser så mye av brua fra toget. Men du ser den godt fra gamleveien. Det beste med Hallevannet bru er at den passer så godt inn der den ligger. Slik er det ofte med bruer. De forstyrrer ikke omgivelsene. De glir så lett inn.