Den store forvandlingen

Prosjekter

Bilbyen på Ensjø er i ferd med å bli et levende boligstrøk. Skanska har deltatt i byutviklingsprosjektet helt fra planene lå i støpeskjeen.

– Vi leter etter et nytt sted å bo, og dette ser interessant ut, sier Raju Aryal og lener seg over en modell av det som kanskje blir hans nye hjem i Oslo.

Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst.
Raju Aryal er én av svært mange som lar seg fascinere av mulighetene på Ensjø Torg. Familien trenger større plass og liker at dette prosjektet bygges midt på et sentralt kollektivknutepunkt.

Småbarnsfaren er innom Skanskas visningssenter på Ensjø Torg, og han er ikke alene om å ønske seg hit. Bare noen timer etter at salget startet i august, var 50 leiligheter revet bort på dag én. Raju forstår hvorfor.

– Jeg liker at de skal bygge høyt! Når du kommer 14 etasjer opp, så ser du jo sjøen og hele sentrum. Og det å ha t-banen rett i kjelleren er fristende, det får du ikke mange steder. Ensjø ligger jo veldig sentralt. Det gjør ting enklere. Men jeg har ikke bestemt meg ennå, altså!

utsiktskvartalet1

5 minutter fra Oslo S

Men stadig flere bestemmer seg. Og Oslo vokser – raskt. De som kommer til byen, leter ofte etter det samme som Raju og familien: Levende, trygge og grønne nabolag, tett på kollektive knutepunkter. Skanska er en aktiv pådriver i denne byutviklingen. Et godt eksempel ser du om du tar én av de fire t-banelinjene som går til nye Ensjø stasjon, bare 5 minutter unna Jernbanetorget

Her vil du se at Ensjø er i forvandling. De gamle bruktbilhallene og industribyggene er på vei ut. Inn kommer en helt ny bydel, med over 5 000 nye boliger, omgitt av parker, butikker, treningssentre, kafeer og restauranter.

Her skal Skanska bygge over 500 leiligheter i tre felt på Ensjø Torg, i tillegg til omlag 660 boliger i Tiedemannsbyen – en kort rusletur opp på høydedraget mot Tøyenparken. Der utvikler Skanska tre nye kvartaler i samarbeid med Ferd, på den attraktive tomta til den gamle Tiedemanns Tobakksfabrikk. To av dem har allerede folk i hus.

– Dette er en av de største sentrumsnære transformasjoner som Oslo har gjort noen gang, konstaterer prosjektsjef Oddvar Svartdal i Skanska. Og direktør Carl Brynjulfsen hos partneren Ferd Eiendom er fornøyd med responsen i markedet:

– Vi selger ekstra mange boliger i Tiedemannsbyen nå om dagen, og etterspørselen er stor. Det er lett å forstå: disse kvartalene ligger luftig og lyst på høydedraget der oppe, og er bygget med ekstra bevissthet om bærekraftige kvaliteter. Og så er det jo et pluss at det er seriøse utbyggere som Ferd og Skanska som står bak.

Nye skoler og barnehager

Flere kulturtilbud er under planlegging, nye skoler og barnehager kommer på plass. Her kommer gamle bekker og kulper opp i dagen igjen, mens sykkelstier og nye og sammenhengende parkområder anlegges.

– Det er helt forvandlet, sier Ragnhild Aanrud. Hun har bodd på Hasle i 25 år – bare noen kvartaler unna nybyggene som reiser seg.

– Det er blitt mye koseligere å gå hjem fra t-banen om kvelden, for nå er det jo folk ute i gatene. Før var det skummelt, da lå hele Ensjø øde og tomt på kveldstid. Nå får vi et helt nytt nabolag!

Og Ragnhild er én av de mange Skanska-ansatte som bidrar til forvandlingen: Som salgsansvarlig for de nye boligene på Ensjø Torg, forteller hun om overveldende interesse fra kjøperne.

Helen Gåsvik
Regiondirektør i Skanska Eiendomsutvikling, Helen Gåsvik, mener at utbyggingen på Ensjø er en sentral del av utviklingen av Oslo som storby i årene som kommer.

– Det er åpenbart at Ensjø har kvaliteter som folk ønsker seg. Bare utsikten alene er jo fantastisk når du kan bo litt høyt, her oppe kan du se ut over Kampen og resten av byen. Og tar du heisen ned fra døra hjemme, kan du gå rett inn på t-banen og være i sentrum på ti minutter.

Bærekraftig byutvikling

Ensjø Torg vil bestå av 14 etasjer, på lokket over den nye t-banestasjonen. Løsningen er tatt rett ut av læreboka for bærekraftig byutvikling.

– Skanska har en klar strategi for eiendoms- og byutvikling: Vi skal være på knutepunktene der byen fortettes, slik vi er på Ensjø, sier Helen Gåsvik, regiondirektør i Skanska Eiendomsutvikling.

– Dette er helt i tråd med Oslo kommunes eget mål: Jo flere som kan bo i gangavstand til de kollektive transportknutepunktene, jo færre trenger å ha egen bil – og jo bedre blir det å ferdes i byen for alle. Dermed blir dette også et miljøprosjekt som styrker de grønne kvalitetene i nærområdet. Her på Ensjø trenger du ikke en gang se på klokka for å finne ut når banen til byen går. Den går hele tiden, konstaterer Gåsvik.

Skanska en erfaren byutvikler

Det var i 2000 at bystyret i Oslo vedtok at Ensjø skulle fornyes. Planprogrammet ble vedtatt i 2004, og siden har de ulike områdene fått egne reguleringsplaner. Disse planene blir til i tett samarbeid mellom utbyggere som Skanska og kommunen.

skanska-ensjo2-37982

– De fleste kjenner Skanska som entrepenør og utbygger, men vi har drevet med by-og eiendomsutvikling i mange år, noe Pilestredet Park og det nye boligområdet på Løren er eksempler på, forteller Gåsvik.

– For når gravemaskinene endelig ruller inn på byggetomta, har vi i Skanska arbeidet lenge i kulissene allerede – sammen med kommunens egne folk – for å utvikle gode reguleringsplaner. Kommunen kan ikke realisere byutviklingen uten utbyggere som oss, og vi går inn i disse prosessene så tidlig som mulig. Vi har lang erfaring i å utvikle boliger som folk trives i, og vi vet hva kundene våre etterspør.

Får nye naboer i Ensjøbyen

Ailo Smuk var en av de første som stilte seg i kø da Skanska gjorde Hagekvartalet klart for salg i 2010, som første trinn i Tiedemannsbyen. To år senere flyttet han og samboeren inn, og nå er de to store og to små i toppleiligheten med utsikt mot Oslofjorden. Han er glad for å se at utviklingen nå begynner å skyte fart i den nye bydelen.

Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst. Her kommer bildetekst.
Ailo Smuk og sønnen Bernard var tidlig ute da Skanska la ut Hagekvartalet på Ensjø for salg, og sikret seg toppleilighet med takterrasse. Det har de ikke angret på. – Her bor vi urbant og sentralt, men rolig og barnevennlig, sier tobarnsfaren.

– Vi valgte Ensjø fordi det er sentralt, vi har kort vei til sentrum med banen – og kort avstand bort til E6, så vi kommer kjapt til Gardermoen også. Dette er urbant, men rolig, det er bra med lekeplasser for barna, og vi ser at folk trives. Flere har valgt å kjøpe større leiligheter i samme kvartal når de får flere barn. Det er et godt tegn.

Ailo og sønnen Bernard tar heisen opp på taket, der familien har sikret seg en privat takterrasse på 65 kvadratmeter. Fireåringen forsyner seg straks med et jordbær. Langs leveggene vokser det også roser, tomater, chili, paprika, koriander og rabarbra – i tillegg til et lite epletre og et pæretre.

Dette er Ensjøbyen

  • Ensjøbyen er et byutviklingsprosjekt på Ensjø i Oslo
  • Ensjø ligger 2 km øst for Oslo sentralstasjon
  • Grenser til Tøyen, Kampen, Vålerenga, Hasle og Økern
  • Ensjøbyen får 22 mål park, og Hovinbekken åpnes igjen
  • Skanska bygger nye boliger i fire kvartaler på Ensjø
  • Tre av dem er i Tiedemannsbyen i samarbeid med Ferd
  • Boligprosjektet Ensjø Torg rett over T-banen blir på 14 etasjer

– Da vi flyttet inn, var det fortsatt en byggeplass her. Men nabohusene kom kjapt opp, og nå merker vi ikke stort til at det bygges mye mer rett på den andre siden av kvartalet her. Det er spennende å følge med på Petersborgkvartalet og Utsiktskvartalet. Det er tydelig at folk begynner å få øynene opp for Ensjøbyen nå, og vi anbefaler gjerne folk å flytte hit. Her bor vi høyt og fritt og grønt, bare tre t-banestopp unna Jernbanetorget!