– Det var ikke for sent likevel

Skanska i samfunnet

Reber Bakir fikk aldri med seg videregående skole. Nå er han én av de som får en ny sjanse i Pøbelprosjektet – med Skanskas introduksjonskurs i bygg- og anleggsfag.

Frafallet fra videregående skole omtales ofte med store tall og diagrammer. Men det handler om mennesker, drømmer og en virkelighet som ikke alltid går på skinner.

Video Poster

Skanska ønsker å gi unge uten arbeid og utdannelse en mulighet til å komme seg inn i arbeidslivet, og samarbeider derfor med Pøbelprosjektet – som drives av Kronprinsparets Fond. Dette prosjektet hjelper de unge til å finne kurs eller læreordninger innen felter som de har interesse for – med fast arbeid som et konkret mål.

– For meg er dette en drøm som går i oppfyllelse, sier Reber Bakir fra Notodden. Vi møter ham på en byggetomt på Fornebu, der Skanska oppfører nye boliger. Han er på Pøbelprosjektets introduksjonskurs i bygg- og anleggsfag, for å se noen av Skanskas prosjekter fra innsiden.

De ansatte tar seg tid til å vise rundt og gi en innføring i fagene. Men det viktigste er å tegne et realistisk bilde av arbeidshverdagen i bygg- og anleggsbransjen. De mest motiverte kan få to ukers praksisplass. Dersom de står på og arbeider godt, møter presis og holder seg rusfrie – så kan de få videre praksis og etterhvert lærlingeplass.

Cathy Turnage og Odd Halvor Østbakken ønsket pøblene varmt velkommen til Granfoss
Cathy Turnage og Odd Halvor Østbakken ønsket pøblene varmt velkommen til Granfoss

Stemningen på kurset er god. Reber og de andre lytter, spør og kommenterer ivrig. Flere av dem har vært innom yrkesfagene, men faglig sett stiller Reber på bar bakke. – Jeg har aldri klart å fullføre det jeg begynte på av skole, og har ingen videregående utdannelse. Jeg fikk ikke tid til å gjøre lekser, og var mye borte. Min familie kom til Norge uten noen ting, og faren min jobbet hardt for å drive en butikk så vi skulle klare oss selv. Som eldstemann måtte jeg hjelpe til med å arbeide der og hjelpe familien min, forteller Reber.

Det gikk naturlig nok ut over skolegangen, og Reber fryktet lenge at det var for sent for ham å velge en ny vei i livet.

– Jeg var redd for at det var for sent for meg. At det ikke fantes noen bedre vei videre. Men så kom Pøbelprosjektet. De forsto situasjonen min, de hjalp meg videre – og takket være dem står jeg her på kurs hos Skanska. Det gir meg håp om at jeg en dag kan leve normalt ute å bekymre meg for hva jeg skal gjøre. Det var ikke for sent likevel!

Prosjektleder Eline Rølles Friis i Skanska følger deltakerne på kurset tett. Hun har selv sett hvordan utsatte unge uten jobb eller utdannelse henter fram stålviljen når muligheten byr seg.

–Vi har vi tre lærlinger og en fagarbeider som gikk videre fra fjorårets pøbelkurs. De er kort sagt helt supre, konstaterer Friis med ettertrykk.

Og dette er hele idéen: At motiverende støtte og praktisk tilrettelegging kan skape ny giv for unge folk som havnet utenfor sporet tidlig. Hvis de to ukene med praksis fungerer godt, åpner det seg fire nye uker med prøvetid. Deretter forplikter begge parter seg til et mer formelt arbeidsforhold.

– Vi i Skanska vært inne i Pøbelprosjektet i to år, og er i ferd med å fornye for et tredje år. Det er definitivt spennende å se utviklingen hos de som virkelig ønsker seg en ny start. Vi søker etter de som viser initiativ, innsatsvilje og interesse for faget, som viser at de kan møte presis og har evner til å samarbeide. Ingen ting gleder oss mer enn å se de som ender som dyktige lærlinger eller fagarbeidere på våre prosjekter!

For mange av kursdeltakerne besøket på Granfosstunellen første møte med anleggsbransjen. Det vekket håp om en framtidig karriere hos enkelte av deltakerne.
For mange av kursdeltakerne besøket på Granfosstunellen første møte med anleggsbransjen. Det vekket håp om en framtidig karriere hos enkelte av deltakerne.