Hva er egentlig… BIM

Hva er egentlig

Det snakkes mye om BIM i byggenæringen. Det høres ut som en trylleformell, men hva er det egentlig. Vi har spurt leder for BIM-avdelingen i Skanska; Kristian Balke om en forklaring.

– Hva er det som er så magisk med BIM?

– BIM er en geometrisk 3D-modell med informasjon om det vi skal bygge, men for meg ligger ikke magien i selve den fysiske 3D-modellen. For meg handler BIM først og fremst om samhandling og informasjon.

– Så BIM er altså ikke en tegning?

– Tegninger er 2D og tilhører fortiden. BIM er fremtiden og kan faktisk være helt opp i 8D.

– Men hvor mange dimensjoner er det mulig å bygge i?

– Vi bygger i 3D. Tegninger er som sagt 2D. Legger du til geometrien i bygget for du 3D. Legger du til tid får du 4D. Legger du til kost får du 5D. Legger du til Forvaltning, Drift og vedlikehold får du 6D. For å få 7D må du legge bærekraft og klarer du dytte inn HMS i modellen også får du 8D.

– Hvor lenge har vi drevet med BIM i byggenæringen?

– I Byggenæringen har vi egentlig vært litt trege med å ta i bruk BIM. De har jo brukt denne teknologien i oljebransjen helt siden 80-tallet. I Skanska etablerte vi BIM-avdeling så sent som i 2007, men i begynnelsen måtte vi jobbe for å selge inn potensialet rundt BIM både internt og eksternt, men nå kan du vel si at det har løsnet. Man begynte med å bruke BIM modeller i prosjekteringsfasen for at rådgiverne og arkitektene skulle samhandle bedre og for at alle andre involverte parter skulle få bedre forståelse for hva som skulle bygges enn med tradisjonelle 2D tegninger. Da BIM begynte å bli godt innarbeidet i prosjekteringsfasen, tok vi det i bruk i tidligfase og i produksjon i tillegg

– Sene tegningsleveranser har jo vært et problem i byggenæringen. Går det fortere å levere en BIM-modell eller en tegning?

– Det skal tar cirka like lang tid, men det er enklere å ha kontroll med BIM. I en tegning er det vanskelig å se om de ulike aktørene har koordinert seg eller ikke, men når man jobber i en BIM modell blir det veldig tydelig for alle hvem som er på plan og hvem som ikke er på plan.

– Hvorfor er det viktig å bruke BIM?

– Effektiviteten i byggenæringen har stagnert de siste 30 årene, og mye skyldes dårlig samhandling og dårlig kommunikasjon. Det er her BIM kommer inn som en del av løsningen. Du får redusert feil, du reduserer tid – ja du reduserer egentlig alt vi ønsker å redusere i et byggeprosjekt. I tillegg så øker effektiviteten og samhandlingen. Jeg pleier å si at det er billigere og gjøre feil i bits og bytes enn med stål og betong.

– På hvilken måte gjør BIM jobben for oss?

– BIM gjør ikke jobben for oss. Det er kanskje der mange tar feil. Vi må fortsatt bruke BIM som et verktøy. Det handler bare om at vi må jobbe på en litt annen måte enn det vi gjorde før. Det å leie inn et bim-hode som kan sitte i et hjørne på prosjektet og jobbe med BIM hjelper ingen. Alle aktørene i prosjektet må bruke det som et daglig hjelpemiddel og verktøy. Det er først da vi får tatt ut potensialet.

– Så vi må fortsatt bygge selv?

– Ja vi må fortsatt bygge selv. Vi har imidlertid noen eksempler på at roboter kan gjøre jobben basert på informasjonen som ligger i BIM-modellen. På prosjektet Sundt-kvartalet Oslo boret en robot hull basert på BIM-modellen og på Husfabrikken vår i Steinkjer har de en sag som kan kappe stendere rett fra tegneprogrammet til arkitekten, men stenderne må fortsatt monteres da. De har også begynt å 3D-printe bygninger i Kina, men dette er fortsatt litt opp og frem i Norge.

– Tror du BIM går over?

– BIM er kommet for å bli. I Bim modellen ligger all informasjonen om det som skal bygges og blir grunnlaget for bruken av all ny teknologi i byggenæringen i årene som kommer. Enten det er snakk om roboter, 3d-printing eller det siste som vi har begynt å teste ut i Skanska; Virtual Reality briller som gjør at vi kan ta med oss kunder og brukere inn i bygget allerede i utviklingsfasen. Da kan de være med å påvirke valg av løsninger slik at man unngår bygg som ikke fungerer for brukerne.

– VD-briller… Er ikke det magisk så vet ikke jeg?

– Utviklingen går fort, så de som vil være med på utviklingen må henge med. Skal vi ta ut potensialet, eller magien om du vil, må imidlertid alle aktørene i byggeprosjektene begynne å snurre rundt på modellene å ta de i bruk i sitt daglige arbeid. Vi jobber mye med prosesser og samhandling for tiden gjennom det som gjerne kalles VDC, eller Virtual Design and Construction. Når vi klarer å kombinere LEAN og BIM får man en fantastisk flyt i prosjekter, og det vil vel jeg hevde er enda mer magisk.