Lærling med alle muligheter

Jobben min

Herman valgte yrkesfag, ble lærling hos Skanska – og fikk en skolehverdag med mer frihet og mange muligheter.

Herman Braathen (18) fra Nesbru er lærling hos Skanska på Storøya-prosjektet, mens de tidligere klassekameratene sitter inne over bøkene i vårsola. Herman valgte yrkesfag med studiekompetanse (YSK Byggfag) på videregående, og har nå en skolehverdag som veksler mellom byggeplassen og klasserommet.

Video Poster

– Dette valget gir meg det beste fra to verdener: Jeg får være ute og jobbe to uker hver måned, før jeg er tilbake på skolen de to neste ukene. Jeg får et fagbrev som gjør at jeg kan gå rett ut i jobb etter videregående, men jeg får også studiekompetanse som gjør at jeg kan gå videre på en høyere utdannelse. Jeg har alle muligheter!

Mens mange av lærlingene sikter mot fagbrev etter to år på skole og to år i læra, plusser Herman nemlig på med en del ekstra skoletimer. Der tar han blant annet mer realfag, for å sikre seg full studiekompetanse i tillegg til fagbrevet.

– Jeg synes det skjer mye spennende i byggebransjen, og tenker at et fagbrev i byggfag er en nyttig ballast å ha med seg om jeg senere skulle søke meg mot for eksempel ingeniørstudiet, forklarer Herman mellom nybyggene på Storøya.

Men Herman er en ung mann mot strømmen.

Oslo og Bærum ligger helt på bånn i Norge når det handler om ungdom og yrkesfag. Ellers i landet velger annenhver ungdom yrkesfag på videregående skole. I Bærum velger bare tjue prosent yrkesfag. I hovedstaden er tallet nå nede på åtte prosent.

– Vi trenger flere som velger byggfag, og det haster! Situasjonen er alvorlig, fordi Norge er helt avhengig av fagarbeiderne som faktisk får byggene til å reise seg, sier Christian Andre Johansen, som er avdelingsleder for egenproduksjon i Skanskas Region Oslo Bygg.

– Det er mange og store oppgaver vi skal løse i årene som kommer, og da må vi ha dyktige folk som tar den utdannelsen som kreves. Alle kan ikke sitte inne og flytte papirer, og de som velger yrkesveien oppdager fort at det er en givende utdannelse!

Det kan Herman skrive under på. De fleste kompisene fulgte strømmen og tok ren studiespesialisering, men for Herman føltes det som å skulle gå ungdomsskolen om igjen.

– Nå får jeg tegne konstruksjoner i 3D på skjerm, lære helt nye ting på skolen – og i tillegg være i betalt arbeid halvparten av tida, mens jeg får være ute i frisk luft og se umiddelbare resultater av det arbeidet vi gjør. Jeg anbefaler definitivt byggfag til andre som er i tvil, både gutter og jenter!

Mens Herman forteller, kommer produksjonsleder Fredrik Langfoss forbi i høyt tempo. Han gjør en kjapp og munter bråstopp:

– Dere må få med dere at produksjonslederen er svært fornøyd med lærlingen sin!

Herman ler, og føyer til at følelsen er gjensidig.

– Jeg har blitt veldig godt mottatt her ute, fra første dag. Vi har egne lærlingsamlinger, og alle får sin egen fadder på byggeplassen: De gir oss gode råd og svarer på alt vi måtte lure på underveis. Så det har vært enkelt å finne seg til rette.

– Hva er det største overgangen fra å sitte på skolebenken til å være ute og jobbe på bygg som dette?

– Det er nok hvor sliten jeg er når jeg kommer hjem på ettermiddagen! Jeg kjenner godt at jeg har vært i bevegelse hele dagen og fått brukt kroppen, og jeg legger meg alltid tidligere i jobbeukene.  Tilbake på skolen er vi bare 13 i klassen, og jeg merker at jeg ikke blir så fort lei når du har den vekslingen mellom jobb og skole hele tiden. Det er et perfekt opplegg for meg.

– Du virker svært trygg på at du tok det rette valget?

– Jeg var i tvil, men er glad jeg gjorde dette. Mange av mine gamle venner på studiespesialisering aner fremdeles ikke hvor de skal gå videre. Jeg tenker at jeg er heldig, fordi jeg vet hva jeg skal. Jeg skal inn i byggebransjen, og jeg får alt som trengs for å begynne med én gang.