NMK – en del av Norges mest næringsnære campus

Prosjekter

Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i Ålesund er stappet full av høyteknologi, simulatorer og undervisningsrom. Kombinasjonen av forskning, undervisning og innovasjonsbedrifter gjør at dette prosjektet er en del av Norges mest næringsnære campus.

Dette er et unikt bygg i Norge, forteller prosjektleder Vidar Johansen i Skanska. – Her har du yrkesfag, videregående skole, fagskole og NTNU på samme sted. I tillegg har du en rekke spennende bedrifter. Tror vi trygt kan slå fast at dette er et av Norges viktigste kompetansemiljøer for de maritime og marine bransjene.

Vidar kjenner prosjektet ut og inn. Han legger ikke skjul på at han har hatt lange arbeidsdager de siste to årene, men han klager ikke. Som han sier: – Det blir som et ekteskap, en livsstil.

Bygget som Skanska har realisert er et tilbygg på 15 300 m2 til det eksisterende kompetansesenteret. Nybygget har totalt syv etasjer pluss parkeringskjeller. Byggearbeidene har pågått i nesten to år. Totalt 560 personer har jobbet på prosjektet i løpet av byggeperioden. Bemanningen på topp var 160 personer samtidig. – Vi hadde en topp rett før sommeren i år. Da produserte vi utvendig fasade, gjorde innvendige arbeider på kontorer og leietakerarealer samtidig som vi gjorde utomhusarbeider, forteller Vidar.

Dette er en av flere simulatorer som brukes i undervisningen på NTNU
Dette er en av flere simulatorer som brukes i undervisningen på NTNU.

Mingleplass for maritime næringer

Skanskas kunde er NMK Eiendom, og daglig leder Kaj B. Westre er ikke redd for å bruke store ord når han beskriver prosjektet: – Verdens viktigste mingleplass for nisjer av maritime næringer, er en beskrivelse han gjerne bruker.

Dersom man tar en runde rundt i bygget kan det virke som den visjonære og engasjerte byggherren har sine ord i behold. Noe av det første du møter når du kommer inn i bygget er et av Norges mest avanserte Newton-rom hvor barn og unge fra barnetrinnet til videregående skole skal kunne komme å lære realfag på en engasjerende måte. I første etasje finner du også en stor maskinhall hvor fremtidens maskinister får prøve seg i praksis. Litt lenger opp i bygget finner du ÅKP Blue Innovation Arena hvor det i tillegg til en VR-lab finnes et unikt 360 grader teater omgitt av glassvekker hvor bilder, film og ulike visualiseringer kan vises på begge sider av glasset. Fjerde etasje er en ren NTNU-etasje hvor det både finnes forskningsareal og undervisningsrom og en rekke simulatorer som brukes i undervisningen. I fjerde etasje ligger også en ny stor navigasjonssimulator som strekker seg over to etasjer. Når du er inne i denne så er det som om du står på broen av et stort skip. Inmarsat har også etablert sitt hovedkontor for Nord-Europa i en av etasjene.

Åse Lien Kleppe forteller at NMK har vært et godt prosjekt for Skanska
Åse Lien Kleppe forteller at NMK har vært et godt prosjekt for Skanska.

Et godt prosjekt for Skanska

Selv om tilbygget til NMK nå er offisielt åpnet har Skanska fortsatt litt arbeider igjen på prosjektet. – Det kom inn noen endringer helt mot slutten som gjør at vi kommer til å være her frem mot jul, forteller Vidar.

Åse Lien Kleppe tok over som distriktssjef for Skanska Møre og Romsdal i august i år. Før hun startet som distriktssjef var hun prosjekteringsleder på NMK-prosjektet, så dette prosjektet kjenner hun meget godt. – Dette har blitt et godt prosjekt for oss, forteller Åse. – Vi har hatt en tett dialog med både kunden vår og leietagerne gjennom hele byggeperiode og vi har fått lov til å bruke kompetansen vår til å finne optimale løsninger som dekker våre kunders behov.

Åse forteller at det å gjennomføre et byggeprosjekt som dette på mange måter minner om å bygge opp en mellomstor produksjonsbedrift. – Mange tenker nok ikke over hvor komplekst det er å sette opp bygg som dette. Parallelt med at vi starter produksjonen ute i tomta utvikler vi produksjonsgrunnlaget for det vi skal bygge litt senere. I løpet av 2 år har vi i praksis bygget opp en organisasjon som på det meste har omsatt for rundt en million kroner per dag og vi har sysselsatt 560 personer. Det er ikke rart det til tider blir litt hektisk, forteller Åse.

NMK er en del av Norges mest næringsnære campus
NMK er en del av Norges mest næringsnære campus.

Knapp byggetid

– To års byggetid på dette prosjektet er i minste laget, og tiden har derfor vært den største utfordringen, forteller Vidar. Sammen med teamet sitt har han jobbet lange dager de siste to årene, men selv om bygget er offisielt åpnet slapper han ikke av enda. – Vi må stå løpet ut. Vi er ikke ferdige her før den siste overleveringen er gjort og kunden vår er fornøyd. Både Vidar og Åse er imidlertid skjønt enige om at selv om det har vært hektisk til tider, så er jobben verdt det. – Når vi vi ser resultatet; det ferdige bygget som ikke bare står der, men som faktisk blir tatt i bruk av studenter, lærere, forskere og bedrifter, så føles det som om vi har gjort en liten forskjell for byen og regionen vår, forteller Åse.

Prosjektleder Vidar Johansen og distrikssjef Åse Lien Kleppe inspiserer en del av lokalene som enda ikke er leid ut
Prosjektleder Vidar Johansen og distrikssjef Åse Lien Kleppe inspiserer en del av lokalene som enda ikke er leid ut.

Spennende marked

Nå som NMK-prosjektet går mot slutten jobber Åse målrettet for å fylle opp ordrereserven. Hun legger ikke skjul på at hun gjerne skulle hatt et nytt storprosjekt i ordreporteføljen. – Det er mange spennende prosjekter på vei ut i markedet både i regi av offentlige og private utbyggere. Det at de offentlige byggherrene i større grad har tatt i bruk totalentrepriser og samspillmodeller, samt signaliserer høye ambisjoner innen bærekraft gjør at jeg er fornøyd med markedsutsiktene for Møre og Romsdal, avslutter Åse.

Fakta om NMK2


Totalentreprenør: Skanska Norge
Areal: 15.300 kvadratmeter inkludert parkeringskjeller
Byggherre: NMK Eiendom AS
Arkitekt: Sandbakk og Pettersen