Powerhouse Kjørbo – et bygg med wow-faktor og egen kjendistrapp

Prosjekter

Umiddelbart når man kommer inn i bygget til Asplan Viak i Kjørboparken i Sandvika, legger man merke til designet og løsningene. Lekkert og delikat uten at det ser prangende ut. Men i tillegg er dette bygget energieffektivt og smart. Svært smart.

Kjente trakter

Svært mange har faktisk vært med på innsiden av Asplan Viaks lokaler uten at de kanskje er klar over det. For vindeltrappen deres har nemlig blitt rikskjendis og udødeliggjort gjennom tv-serien «Frikjent». Og trappen er ikke bare en trapp. Den har også en viktig funksjon som lys- og luftsjakt, i tillegg at den er jo en flott skulptur.

Vindeltrappen i Powerhouse Kjørbo er nærmest som kjendis å regne etter sin «opptreden» i TV-serien «Frikjent».
Vindeltrappen i Powerhouse Kjørbo er nærmest som kjendis å regne etter sin «opptreden» i TV-serien «Frikjent».

–Ja det er litt wow-faktor over det hele, smiler Sigrid Strand-Hanssen.

Hun er avdelingsleder for energi- og miljøavdelingen i Asplan Viak. Avdelingen hun leder består av ca. 30 medarbeidere. – Vi er i all hovedsak fordelt på tre grupper som jobber henholdsvis med fornybar energi, energi og miljø i bygg, samt miljøanalyse og ledelse, forteller hun. Kort sagt et rådgivermiljø innenfor energi og miljø.

Og det er nok litt annerledes å jobbe i et Powerhouse enn i et mer tradisjonelt bygg.

–Ja det er et veldig inspirerende bygg å arbeide i, sier Strand-Hanssen. – I tillegg er vi jo så heldige at Kjørboparken har en fantastisk beliggenhet og utsikt. Vi er tett på naturen og sjøen. Mange vinduer og forandringene i vær og vind gjør at det føles som vi har nye malerier på veggen hver dag, fortsetter hun.

En energiprodusent

Og det finnes vel egentlig ikke noe mer passende sted for Asplan Viak å ha sine kontorer enn i nettopp et Powerhouse, ettersom de er en av partnerne i Powerhouse-alliansen. Sammen med eiendomsselskapet Entra, prosjektutvikleren og entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen ZERO, arkitektkontoret Snøhetta og aluminiumprofilselskapet Sapa, har de utviklet et unikt konsept i byggenæringen. For et Powerhouse er et bygg som i løpet av sin levetid produserer mer ren, fornybar energi enn det som trengs til produksjon og transport av materialer, bygging, drift gjennom livsløpet på 60 år og avhending. Det finnes andre lignende løsninger og konsepter, men det spesielle med Powerhouse er vel at man har «tatt den helt ut». Her er det ikke snakk om teoretiske tall og antatte verdier på papiret. Her i Kjørboparken har alt blitt målt ned til minste detalj siden åpningen. Og man ligger allerede foran energimålene som ble satt. Etter to års drift viser målingen at energiforbruket er redusert med 80%. De totalt fem bygningene i Kjørboparken ble opprinnelig reist i 1980. Nå er de i full gang med å totalrenoveres for fremtiden. De to første, bygg fire og fem, sto klare i 2014, og da flyttet Asplan Viak inn.

Design og funksjonalitet

Det er ekstra spennende når designløsninger også har en funksjon i selve Powerhouse-konseptet. To gode eksempler på dette er ventilasjon og radiatorer som er skjult i bølgeveggene. Et Powerhouse er ganske tett, og bygget for å konservere energien inne. Mange tenker kanskje at et så tett bygg vil bety at inneklimaet og luftkvaliteten får lide, men det gjør det absolutt ikke. – Tvert imot, det er svært god luftkvalitet her, sier Strand-Hanssen. – Luftkvaliteten er god nesten uansett hvor i bygget man er, så vi har effektive tekniske løsninger, fortsetter hun. – Det eneste vi har hatt litt utfordringer med er varmen, sier hun, og blant annet på noen av kontorene kan det bli litt kaldt hvis man lukker kontordøren.

Men så skal man huske på at Powerhouse Kjørbo på tross av litt over to års levetid, fremdeles er nytt og unikt. Og nye løsninger krever læring og tilpasning, og justeringer og endringer gjøres derfor fortløpende. Mye av dette er jo stier ingen har tråkket opp før, og da må man regne med at noen av veiene blir til mens man går.

I tillegg merker man fort hvor stille miljøet er når man går rundt. Og det på tross av at de fleste ansatte jobber sitter i kontorlandskap. Sigrid Hanssen viser meg en av de mange veggene med det karakteristiske vertikale mønsteret. Designelementer som også har en klar funksjon, nemlig å dempe lyd. – Disse er laget av resirkulert plast, smiler hun.

Kontorlandskap er jo ofte synonymt med støy. Og Strand-Hanssen forklarer at de har jo de samme utfordringene med åpne landskap her som i et tradisjonelt bygg, men fordelen her er at bygget i seg selv er så stille. – Da blir totalopplevelsen at det er langt mindre støy, sier hun. Og skulle ikke det være nok så har de også selvfølgelig egne stillerom som folk kan bruke ved behov.

At bygget har fått oppmerksomhet og tiltrekker seg folk er sikkert, for bare siden åpningen når Asplan Viak flyttet inn, har de tatt imot over 5000 besøkende. Og mange av disse er svært nysgjerrige og interessert i bygget og løsningene.

Når Sigrid Strand-Hanssen blir spurt om hun har noen råd til andre som vurderer å gå inn i Powerhouse konseptet som sitt nye kontorbygg, kommer svarer kontant og umiddelbart: – Ja, bare kjør på!

Sigrid Strand-Hanssen er avdelingsleder for energi- og miljøavdelingen i Asplan Viak og har et stort engasjement for Powerhouse-konseptet.
Sigrid Strand-Hanssen er avdelingsleder for energi- og miljøavdelingen i Asplan Viak og har et stort engasjement for Powerhouse-konseptet.