Stikker seg ut

Jobben min

Ausra Morkunaite er stikningsingeniør for Skanska Survey. I løpet av sine to år i jobben har hun funnet seg godt til rette i et av Norges fremste miljøer for stikning og oppmåling.

– Som stikningsingeniør i Skanska jobber man med bygg- eller anleggsprosjekter, skanning, droneflygning, sjø eller elvebunnkartlegging. Jeg jobber på byggsiden og i starten av min Skanska-karriere var jeg utplassert på en rekke prosjekter. Større byggprosjekter har derimot et mye større behov for stikning og oppmåling, og har derfor en dedikert stikningsingeniør fra Survey. Jeg var så heldig å få jobbe fast på Sundtkvartalet i Oslo sentrum, som blant annet skal bli vårt nye hovedkontor fra årsskiftet. Det har vært utrolig spennende å få være med på å realisere et bygg som både utvikler en del av Oslo og vil ha stor betydning for selskapet i årene som kommer. Jeg synes det er fantastisk at lederne mine har tiltro til kompetansen min og viser meg tillit ved å sette meg på et stort og viktig prosjekt etter kun noen måneder i jobben. Det er noe av det beste med å jobbe i Survey.

Interessen for realfag har vært der siden ungdommen og det var liten tvil om at Ausra ønsket å satse på matematikk og fysikk. Målet var å bli ingeniør, men at hun skulle ende opp i Norge var ikke like planlagt.

– Mot slutten av studiene mine i Vilnius, fikk jeg mulighet til å skrive bacheloroppgaven min ved Høgskolen i Gjøvik. I løpet av mine seks måneder der, fikk jeg sansen for Norge og ville derfor gjerne bli værende. Etter å ha fullført utdanningen min, fikk jeg jobb i Øksnes kommune i Vesterålen. Det var helt fantastisk å få muligheten til å bo et så vakkert sted i to og et halvt år, og samtidig jobbe med faget mitt.

Etter noen år i naturskjønne omgivelser i Nord-Norge, følte Ausra at det var på tide med mer urbane omgivelser igjen. Blikket ble rettet mot hovedstaden. – En venninne av meg fra Litauen jobbet i Survey i Oslo og snakket alltid varmt om Skanska. Da det dukket opp en ledig stilling som stikningsingeniør, nølte jeg ikke ett sekund. Jeg ble veldig godt mottatt og tatt vare på fra dag én. Alle i Survey blir tildelt en kollega som gir deg opplæring, og denne personen ble som en fadder for meg. Ettersom jeg hadde relativt lite arbeidserfaring, fikk jeg tett oppfølging i flere måneder. Dette gjorde at jeg fort ble trygg på omgivelsene og arbeidsoppgavene mine, og førte til at jeg stortrives fra første arbeidsdag.

Få arbeidsdager er like når du er stikker i Skanska. Mesteparten av tiden tilbringes ute på prosjekt og man jobber tett opp mot mange fag. – Noe av det jeg liker aller best med jobben min er at jeg har daglig kontakt med en rekke spesialister innenfor flere ulike fag. De sitter på vanvittig mye kunnskap og det er utrolig lærerikt å samarbeide med dem. Det hviler også et stort ansvar på oss, ettersom det er mange andre som er avhengige av at vi gjør jobben vår på en god og nøyaktig måte. Derfor er etterkontrollen vi gjør av arbeidet vårt svært viktig. Jeg motiveres veldig av dette. Det er fint å tenke på at den jobben jeg gjør hver dag faktisk spiller en viktig rolle.

Ausras avdeling består av 25 dyktige og dedikerte medarbeidere. Selv skulle hun gjerne sett at flere kvinner fikk øynene opp for stikning og ble en del av Skanska Survey. – I dag er vi tre kvinner i avdelingen. Sammen med venninnen min fra Litauen og en jente fra Kosovo utgjør vi en internasjonal, men liten gjeng. Vi hadde en kvinnelig student som jobbet hos oss i sommer, og jeg håper hun likte Survey like mye som det jeg gjør og søker fast jobb hos oss. Jeg oppfordrer absolutt kvinner til å søke jobb hos oss.